Żółte wino z Portugalii – Luis Seabra Veu de Xisto
„Żółte wino” z Portugalii?
To możliwe, smaczne, intrygujące i unikatowe!
Luis Seabra nie może zgodnie z prawem nazwać swojego Veu de Xisto -„Vin Jaune”, z kilku powodów. To określenie zarezerwowane jest dla win francuskich z regionu Jura. Każde wino żółte musi dojrzewać pod czopem z martwych drożdży min 6 lat i trzy miesiące, a do tego w 100% musi być zrobione ze szczepu Savagnin. Nasza nowość z Douro jest natomiast kupażem opartym o Rabigato i w odróżnieniu do swoich francuskich kuzynów odpoczywało pod pierzyną z drożdży tylko trzy lata (ale warto zaznaczyć, że kadzie były otwarte), by później poleżakować jeszcze kolejne dwa lata w winnicy. Same winogrona pochodzą z ponad 30 - letnich krzewów. Luis wyprodukował jedynie 890 butelek !
Każdy kto lubi eksperymentować i nie boi się nowych doświadczeń powinien zwrócić uwagę na to wino. Ekscentryczny smak zainteresuje również fanów wytrawnego Sherry i wielbicieli samych Vin Jaune.
W aromatach pojawia się suszone siano, rumianek, gorzka pomarańcza, drożdże i palone masło. Usta zaskakują mocną kwasowością i solą morską, a to dopiero początek przygody i atrakcji! Dużą rolę odgrywają smaki kiszonej cytryny, świeżej limonki i melona.
Zdecydowane wino dla zdecydowanych odbiorców 🙂
Tak na marginesie, sama etykieta wina zasługuje na uwagę, tak jak w przypadku swoich pozostałych win Luis Seabra zdecydował się na niemalże ascetyczną prostotę. Tak jak gdyby chciał powiedzieć, że wina same się obronią i nie potrzebują dodatkowych ozdobników. Jej szata graficzna wyraża również filozofię samej winnicy, która celebruje naturę, dlatego ich wina są winami mało interwencyjnymi - stąd też minimalizm. Less is more!